Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 42 common:people_all_forms

«Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо»

Date: 24 жовтня 2019 о 10:24
330 views

Районне методичне обєднання

23 жовтня 2019 року на базі дошкільного підрозділу Михалківського НВК було проведено засідання методичного об’єднання музичних керівників дошкільних навчальних закладів та навчально – виховних комплексів на тему «Формування національної свідомості дітей засобами музичного виховання».

У заході взяли участь музичні керівники закладів дошкільної освіти Сокирянського району.

Музичні керівники  мали змогу побачити, як у процесі систематичної навчально-виховної роботи з патріотичного виховання діти глибше усвідомлюють свою причетність до минулого, теперішнього й майбутнього Батьківщини, що породжує в них почуття відповідальності за майбутнє своєї держави, власну долю та долю своїх рідних.

У кожній віковій групі у предметно-просторових музичних осередках є своєрідна фонотека: «Українські народні пісні для дітей» (колисанки, поспівки, потішки), «Пісні для дітей сучасних українських композиторів», «Пісні про Україну», «Козацькі пісні та марші», «Українські народні казки».

         До учасників районного методичного об'єднання   звернулась Дідик Ірина Анатоліївна. методист РМК відділу освіти, молоді та спорту РДА, зазначивши, що нині, відроджуючи, пробуджуючи до життя національні традиції, національний дух нашого народу, виховуємо свідомого громадянина і патріота нашої держави.  Сьогодні , як ніколи, дане питання є актуальним, тому починати цю роботу потрібно з дошкільного закладу.

Актуальність патріотичного виховання підростаючого покоління розкрив  у своєму виступі директор Михалківського НВК Бужак Іван Миколайович..  Він відзначив , що любов до своєї Батьківщини – одне з найшляхетніших почуттів людини, і виховання цього почуття треба починати з дитинства, з пізнання своєї рідної землі, історичних цінностей пращурів.

Вимоги щодо рівня освіченості, розвиненості та вихованості дитини перед вступом до школи у контексті національно-патріотичного виховання визначені у Базовому компоненті дошкільної освіти і конкретизуються у чинних комплексних освітніх  програмах.

Жук Людмила Вікторівна, заступник директора з НВК за допомогою слайд-презентації ознайомила учасників методичного обєднання з формами та методами роботи з патріотичного виховання у дошкільному закладі.

Людмила Вікторівна, зазначила, що наші діти – зерна нації. Щоб кожний дошкільник став «відбірним зернятком» і виріс гармонійно розвинутою особистістю, потрібно створити для цього всі умови як в родині так і в дитячому садочку, посіяти у душу вихованців зернятка народної пам’яті та духовності, здоров’я та працелюбності, культури та краси. Проростуть ці паростки добра – і виросте колосисте поле життя, наснаги, мудрості і самоповаги майбутньої надії держави.

Слова «Я – українець», «Україна – моя Батьківщина», донедавна вимовлялися як завчені фрази, без розуміння самої їх суті. Дуже прикро, що саме трагічні події на Майдані Незалежності, Революція гідності, а тепер і війна на сході України змусили нас замислитися над справжнім змістом таких знайомих на слух, а разом з тим, і незрозумілих для нас до кінця висловів. Саме сьогодні доля людини кожної нації світової спільноти залежить від духовності й моральності особистості, її порядності та відповідальності, рівня громадянської свідомості,відчуття незалежності до рідної землі, народу. Тож і не дивно, що зараз, як ніколи, є актуальним питання патріотичного виховання у контексті духовного розвитку особистості.
            Щоб діти стали свідомими громадянами країни, творцями своєї долі, необхідно, аби вони за час перебування в дошкільному закладі міцно засвоїли культуру рідного народу, глибоко перейнялися його національним духом, способом мислення і буття.

Програма методоб’єднання була досить насичена. 

Музичні керівники мали можливість оцінити музичний розвиток дітей під час різних видів музичної діяльності.

        Вихованці двох молодших груп (вихователь Чижевська Тамара Михайлівна і Грамчук Наталія Іванівна) та їх батьки  продемонстрували свої знання про  традиції українського народу, під час розваги «Дружні й браві козачата та їх мами й тата»   Влучні жарти, народний гумор, танці, пісні полонили серця всіх присутніх на методичному об'єднанні.

         Цікавим було проведення музичного заняття в середній групі (вихователь Урсол Альона Борисівна.)   Вона презентувала роботу з дітьми у формі заняття-квесту «У пошуках скарбів українського народу», в якому використала музично-дидактичні ігри з допомогою яких можна виявити знання дітей про жанри музики (пісня, танок, марш), рівень музичної пам’яті (впізнавання музичних творів за мелодією), рівень розвитку музичного слуху,  вміння відтворювати дітьми ритмічний малюнок, здібності дітей розрізняти  на слух тембри звучання музичних інструментів; перевірити вміння дітей визначати характер, темп музичного твору та ін. Дітки  подорожували у пошуках скарбу. Вони відгадували музичні інструменти, грали на музичних стаканчиках навіть створили свій оркестр.На завершення подорожі всеж-таки відшукали справжній скарб українського народу – це пісня.

    До уваги учасників методичного об'єднання було представлено виховний захід у старшій групі «Ми діти твої Україно!» (вихователь Банчук Зоя Іванівна.) Діти могли проявити свої таланти та знання. Дітки розказували вірші про своє батьківщину , складали з пазлів Україну приймали участь у флеш-мобі.

Запальні пісні, дивовижні танці, атмосфера затишку – все це панувало під час свята. За словами учасників подібні заходи заряджають енергією та дарують лише найкращі позитивні емоції.

Ділова гра «Я знаю все,я можу все» яку провели (музичні керівники Гикова Олеся Анатолівна та Заболотна Любов Петрівна) для учасників семінару активізувала розумову, творчу, професійну компетентність педагогів.

Всі учасники зібрання були активними, отримали багато знань про сутність  поняття патріотизм                         

Цікавим був виступ музичного керівника Сербичанського НВК Яковини Лідії Анатолівни, яка продемонструвала перформанс «Іди, іди дощику» та разом вивчаємо «Шульверк» за методикою Карла Орфа в освітньому процесі.

Вразило присутніх і музикування оркестру «Музичні стаканчики» від музичного керівника Білоусівського НВК Жиляєвої Марії Василівни.

         За круглим столом присутні обмінялися думками та враженнями щодо районного семінару, були прийняті методичні рекомендації.

Підводячи підсумки заходу, музичні керівники дошкільних закладів вирішили, що лише спільними зусиллями педагогічних колективів і батьків можна виховати діток - справжніх патріотів своєї країни.   Засідання районного методичного об’єднання пройшло на хвилі розуміння і зацікавленості, що має важливе значення для виховання у дошкільнят національно – патріотичних почуттів.

Учасники  щиро подякували господарям за організацію, розкриття теми і творчий підхід у проведенні семінару. Метою патріотичного виховання є формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття любові до України, пошани до видатних вітчизняних історичних діячів, готовності до виконання громадянських і конституційних обов'язків. Щоб досягти цієї мети, виховувати патріотів слід вже з дошкільного віку.

Підсумком роботи учасників методичного об'єднання стали методичні рекомендації з удосконалення патріотичного виховання в навчальних закладах району та переконливий висновок, що від нас сьогодні залежить яким буде наше майбутнє, яке покоління ми виховаємо. Тому головне завдання кожного навчального закладу – пробудити в дитині почуття любові до Батьківщини, виховати її справжнім українцем.

Comments:
Only authorized users can leave comments.